Nog 100 dagen tot het EK
Terug naar overzicht

Nog 100 dagen tot het EK

Binnen exact 100 dagen mag Limburg zich opmaken voor een wielerfeest van formaat. De meest oostelijke provincie van Vlaanderen verwelkomt van 11 tot 15 september namelijk de 2024 UEC Road European Championships. Vandaag werden de aftelklokken ingehuldigd, presenteerde de organisatie een EK-verhaal voor kinderen, deelde ze meer info over de officiële EK-toertocht en stelde ze met Helden van de Koers een talkshow voor die de EK-koorts in Limburg moet doen stijgen.

Na de wereldkampioenschappen wielrennen in 2021 komen eind deze zomer de Europese kampioenschappen wielrennen naar Vlaanderen. Provincie Limburg zal het decor voor die Vlaamse primeur zijn. De Vlaamse minister van Toerisme: "Vlaanderen is nu eenmaal een fietsland. Het zit in ons DNA. En in Vlaanderen is er natuurlijk geen betere fietsprovincie dan Limburg. Logisch dus, dat het EK ons bronsgroen eikenhout aandoet. Ik ben ontzettend trots dat we dit evenement naar onze regio hebben kunnen halen. Maar ook voor de fietsende bezoeker heeft Limburg heel wat te bieden. Wil je de deelnemers van het EK naar de kroon steken en alles geven? Geniet je graag al fietsend door het water, de bomen of de heide van onze natuurpracht? Of fiets je liever van terras naar terras? In fietsparadijs Limburg kan het allemaal."

De Vlaamse minister van Sport: "We halen steeds vaker topsportevenementen naar Vlaanderen, in 2021 nog het WK Wielrennen, dit jaar het EK Wielrennen. Dat is in het buitenland gouden reclame voor Heusden-Zolder, voor Hasselt, voor Limburg, voor Vlaanderen. En in het binnenland is het gouden reclame voor de wielersport. Zien sporten, doet sporten. Getuige kunnen zijn van wereldprestaties motiveert om ook zelf eens op de fiets te springen. Vlaanderen heeft een rijke traditie opgebouwd in het wielrennen en daar mogen we echt fier op zijn."

Heusden-Zolder: startplaats

Alle wedstrijden zullen van start gaan in Heusden-Zolder en dat in de schaduw van de gloednieuwe Velodroom. Burgemeester Mario Borremans: "De koers zit in het DNA van Heusden-Zolder. We zijn trots om als startlocatie opnieuw het epicentrum te vormen van zo’n groot wielerevenement. Deze kampioenschappen zijn niet alleen een sportief hoogtepunt, maar ook een kans om de gastvrijheid van onze inwoners en lokale ondernemers in de schijnwerpers te zetten. We kijken ernaar uit om de kampioenen te zien schitteren aan de velodroom en op onze wegen. Laat het aftellen beginnen!"

Hasselt: aankomstplaats

In totaal krijgen maar liefst 14 nieuwe kampioenen bij de finish in Hasselt een gouden medaille én een Europese trui respectievelijk om de nek en schouders gehangen. Burgemeester Steven Vandeput: "Het EK Wielrennen is voor de stad Hasselt de kers op de taart van hernieuwde fietsbeleving in onze stad en onze provincie. Zowel voor sportief, recreatief als functioneel fietsen is Hasselt dé uitvalsbasis bij uitstek. Door grote fietsevenementen naar onze stad te halen willen we dat nog meer onder de aandacht brengen."

"Als topsportstad zijn wij natuurlijk bijzonder opgetogen dat de eindmeet van het Europese Kampioenschap in Hasselt ligt", aldus Habib El Ouakili, Hasseltse schepen van sport. Stad Hasselt, dat ook al enkele jaren gaststad is voor De Ronde van Limburg, kroont zich zo tot dé fietsstad in de fietsprovincie Limburg. "Dit EK is natuurlijk de kers op taart. Zo’n fantastisch sportevenement is niet enkel een fantastische stimulans voor onze wielersport, het zorgt bovendien weer voor de nodige ambiance in onze stad."

De aftelklok in Hasselt is een samenwerking met Hogeschool UCLL en zal op een duurzame manier aftellen. In de container zijn fietsen geïnstalleerd. Passanten die op de fiets plaatsnemen, kunnen even trappen en hun sportieve steentje bijdragen. Zo zorgen zij er mee voor dat de klok de nodige energie krijgt om naar 11 september af te tellen.

Marc Vandewalle, Algemeen Directeur Hogeschool UCLL: "We hopen dat studenten en inwoners van Hasselt en omstreken hier eens ‘een sprintje komen trekken’ en zo de klok mee komen aandrijven. Ongetwijfeld zijn ze dan ook nieuwsgierig naar de technische achtergrond en werking van dit systeem, speciaal ontwikkeld door onze UCLL-studenten en onderzoekers van UCLL expertisecentrum Sustainable Resources.  Fijn dat we onze expertise hier mogen tonen voor zo’n groot sportevenement in Limburg, waar we de komende 100 dagen samen hard méé naar uitkijken!"

Ook bij de rest van de provincie staan die 5 wedstrijddagen met stip in de agenda genoteerd. Een internationaal wielerevenement biedt namelijk veel mogelijkheden om Limburg als Vlaamse fietsprovincie bij uitstek in de kijker te zetten.

Bert Lambrechts, gedeputeerde van onder andere mobiliteit en regiomarketing: "Met het EK willen we uiteraard alle positieve aspecten van onze provincie in de kijker zetten én meteen ook onze eigen inwoners en onze schoolgaande jeugd, onze studenten inspireren om nog vaker de fiets te gebruiken, recreatief, sportief, maar zeker ook functioneel. Daarom breiden we gestaag ons functionele fietsroutenetwerk uit en investeren we fors in de aanleg van nieuwe fietssnelwegen."

"Het EK wielrennen wordt gevolgd door miljoenen kijkers in tientallen verschillende landen. Dat is natuurlijk dé kans voor onze provincie om een blijvende indruk achter te laten. Het parcours toont heel mooi de diversiteit in landschappen in onze provincie: ideaal om met de fiets te verkennen. Met de Limburgse gastvrijheid kunnen we de bezoekers helemaal overtuigen om langer te blijven of later nog eens terug te komen voor een verblijf in Limburg", aldus Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg.

EK-verhaal voor kinderen

Om ook de allerjongsten warm te maken voor de Europese kampioenschappen stelde de organisatie vandaag het unieke EK-boekje voor. Het is op maat van kinderen van het 3e leerjaar geschreven, maar kan perfect aan jongere kinderen voorgelezen worden. Hoofdrolspelers in het verhaal zijn de EK-mascottes Bob en Billie. Het verhaal onderstreept hoe meisjes net zo goed als jongens kunnen koersen. Daarnaast zijn ook thema’s als veiligheid en doorzettingsvermogen in het verhaal opgenomen.

Helden van de Koers

Eind augustus reist de talkshow Helden van de Koers door Limburg. De live praatavond over de koers zal op 20/08 halthouden in De Zille in Ham waar de supportersclub van Jasper Philipsen de koersfans met open armen ontvangt. Daags nadien is het Heldenpeloton te gast bij Hove Malpertuus in Riemst (21/08), een hotel dat gekend en geliefd is bij heel wat wielerploegen. Op 22/08 wacht een stop in sporthal Damburg in Bocholt, de woonplaats van Europees kampioene bij de junioren Fleur Moors. De slotshow, op 28/08, gaat door in Vierkantshoeve Manshoven, gelegen op het EK-parcours. Onder andere José De Cauwer en Jolien D’hoore zijn vaste gasten. In Borgloon tekenen ook Tom Dumoulin en Fleur Moors present. Wegens gelimiteerde tickets is vooraf registreren nodig, maar elke praatavond is gratis bij te wonen.

Best of Limburg

Fiets- en wielerfans kunnen op zondag 8 september zelf het parcours van de Europese kampioenschappen verkennen tijdens Best of Limburg, de officiële EK-toertocht. Met afstanden tussen de 20 en 140 km heeft Best of Limburg iets voor elke fietser te bieden, waaronder een tocht specifiek voor e-bikers. De langere afstanden trekken naar Haspengouw en verkennen de kasseistroken en hellingen die het EK zullen kleuren. Alle ritten starten in Hasselt en finishen onder de officiële aankomstboog. Ook een passage langs de Velodroom in Heusden-Zolder, waar alle kampioenschappen van start gaan, is uiteraard opgenomen in het parcours.