5 fietsknooppunten op het parcours van het EK Wielrennen
Terug naar overzicht

5 fietsknooppunten op het parcours van het EK Wielrennen

Het Europees Kampioenschap Wielrennen gaat van 11 tot 15 september 2024 door in Limburg. De verkenning van het parcours kan gerust via het legendarische knooppuntennetwerk. Visit Limburg lijst voor jou 5 EK-knooppunten op; plekken langs het parcours die niet mogen ontbreken in je route.

1. Zensationeel knooppunt 97

Pal tussen het Kapermolenpark en de Japanse Tuin zit je bij knooppunt 97 in het hart van de koers tijdens het sensationele EK in Limburg. Dit is meteen ook de ideale uitvalsbasis om met de fiets de groene rand rond Hasselt of de Wijers te verkennen, maar zeker ook een rustpunt in de stadsrand waar je helemaal zen kan worden.

© Visit Limburg

2. Kasseiknooppunt 145

De licht oplopende historische Printhagendreef in Kortessem zal één van de scherprechters zijn tijdens de EK-wegritten. Terwijl de renners hier over de 400 meter lange kasseistrook dokkeren, neem jij het lekker egale fietspad lángs de kinderkopjes. Zo kan je rustig genieten van het landschap en het impressionante kasteel Printhagen met bijhorende hoeve.

3. Uitkijkknooppunt 301

Vrij van heuvels en kasseien, laat je jezelf in dit deel van het EK-parcours onderdompelen in een landschap vol vijvers. Vanaf knooppunt 301 sta je zo in het lappendeken van waterpartijen dat de Platwijers is. Een uitkijktoren biedt je een uniek helikopterperspectief over het landschap. Fiets je richting Heusden-Zolder, dan neemt een heerlijk knisperende bosweg je mee langs en de Kluis van Bolderberg, waar als beloning een ander mooi uitkijkpunt op het Kasteel van Terlaemen op je wacht.

© Visit Limburg

4. Kasteelknooppunt 157

Van knooppunt 156 naar 157 fiets je door het heerlijke kasteeldorpje Heks. Eerst passeer je de Tranendreef, een oude kasteeldreef waar je vandaag kan overnachten in druppelvormige tenten die in de bomen hangen. Je daalt verder af naar het dorp van het gelijknamige Kasteel Hex. Het dorp lijkt wel in functie van het kasteel gebouwd. Veel meer dan een café en een bakker is hier niet, maar dat is net de charme. Fiets je verder richting Heurne, dan lijkt het of de tijd hier helemaal heeft stilgestaan. Stilstaan is iets wat de renners hier absoluut niet zullen doen. Pal tussen de uitdagende kasseistroken Manshoven en Op de Kriezel zullen zij in Heks vooral op zoek gaan naar hun tweede adem of laatste cartouche.

5. Klimknooppunt 120

Heuvel op, heuvel af. In Haspengouw mag je stevig op de trappers, maar de uitzichten zijn dan weer eens zo mooi. Bij knooppunt 120 klim je naar het dorpje Zammelen, met een prachtig panorama op de Mombeekvallei over je linkerschouder. De blozende appels in de plantages en de ruige beekvallei aan de voet van de klim zorgen tijdens het EK in september allicht voor een schouwspel waar toeschouwers, televisiekijkers en zelfs de renners van kunnen genieten.

© Visit Limburg