Heusden-Zolder
Terug naar overzicht

Heusden-Zolder

Heusden-Zolder is een groene gemeente die een brede waaier aan nationaliteiten huist en een sterke band heeft met haar mijnverleden. Die cocktail van culturen en unieke troeven valt in de smaak, want steeds meer bezoekers zakken af naar de mooie mijngemeente voor een goedgevulde daguitstap of een gezellig weekend.

Trekpleisters zijn Domein Bovy en de mijnsite, maar ook op gebied van cultuur en sport heeft Heusden-Zolder heel wat te bieden. In een omgeving van imposante mijnarchitectuur vormt CC MUZE een prachtig cultuurhuis. Ook sporters en supporters beleven hier meer. Circuit Zolder is het decor voor vele sportevenementen en de gloednieuwe Velodroom is een waar paradijs voor wielerliefhebbers. Ook atletiekstadion De Veen en de speedway track staan garant voor spannende wedstrijden.

Heusden-Zolder laat ook de recreatieve sporter niet onbewogen. Je ontdekt leuke adresjes via wandel- en fietspaden die slingeren door bossen en langs idyllische vijvers. Een bezoek aan MijnMarkt, de grootste multiculturele markt van Limburg, mag uiteraard niet ontbreken.

De mooie balans tussen natuur, cultureel erfgoed en sportieve activiteiten maakt van Heusden-Zolder een must-visit bestemming.

De Velodroom is een ideaal trainingscentrum voor professionele baanwielrenners en een opleidingscentrum voor jonge talenten. Het is de thuisbasis van de Vlaamse Wielerschool, maar ook de recreatieve wielrenner, met of zonder beperking, kan van de infrastructuur gebruikmaken. De Velodroom is dé uitvalsbasis van de Belgische delegatie pistefietsers in hun voorbereiding op de Olympische Spelen in Parijs in 2024. De piste voldoet aan de UCI-normen, waardoor er grote kampioenschappen, zoals EK’s en WK’s georganiseerd kunnen worden.

Walhalla van de wielersport

Naast een olympische overdekte wielerpiste met in het middenplein vier sportvelden, vind je in het polyvalente sportcentrum een gymhal, een medisch centrum, een fitness, een inspanningslab, een sportcafé en vergaderzalen. Samen met het circuit van Zolder, dat pal naast de Velodroom ligt, is het een geweldige eventlocatie. Met een olympisch BMX-parcours, middenin vele knooppunten van verschillende recreatieve fietsroutes, met EK’s en WK’s in verschillende fietsdisciplines en de overdekte wielerpiste is Heusden-Zolder nu het walhalla van de wielersport.

De houten piste is een snelle baan, met een lengte van 250 meter. Ze bestaat uit om en bij 360 houten spanten die per positie op maat zijn gemaakt, en op hun beurt zijn afgewerkt met afwerkingslatjes van 40mm x 40mm. Het gebouw heeft 1013 vaste zitplaatsen, met een extra capaciteit van 1650 toeschouwers op het middenplein en 1000 met mobiele tribunes. Een rietveld naast het gebouw staat in voor de zuivering van het grijs afvalwater dat gerecupereerd wordt en op het dak ligt voor 410 000 Wp aan zonnepanelen.